Hoe check je of een webshop veilig en betrouwbaar is?

Telkens wanneer wij via internet een aankoop doen bij een webshop die wij niet kennen, rijst de vraag: is deze online webshop wel betrouwbaar? Met zoveel nieuwe winkels die in de elektronische handel verschijnen, is het moeilijk te weten welke te vertrouwen zijn en welke grote schade aan onze financiën zullen toebrengen.

Als je een van die klanten bent die bang zijn om online te kopen, weet dan dat het mogelijk is om erachter te komen of een online winkel betrouwbaar is of niet. Je hoeft alleen maar op enkele details te letten en goed onderzoek te doen voordat je jouw aankoop afrondt. Om je te helpen veilig een aankoop op internet te doen, hebben wij dit artikel opgesteld met enkele waardevolle tips. Kijk hier eens naar.

Let op het adres van de webshop

Controleer je het adres van de site waar je op bent? Soms klikken we op banners of gesponsorde advertenties en bevestigen we niet dat we naar de juiste site zijn doorverwezen.

Een van de meest voorkomende praktijken van online fraude is het klonen van een bekende webshop, waarbij alle uiterlijke kenmerken van de webshop worden gekopieerd en de consument wordt wijsgemaakt dat die webshop de officiële webshop is.

Iets wat echter niet kan worden gekopieerd is het adres van de website, of de URL ervan. Kijk dus altijd in de adresbalk om te controleren of je op de juiste site bent. Let goed op, want elk verschil in het adres kan een teken zijn dat het om een neppe winkel gaat.

Controleer de beveiligingscertificaten

Elke e-commerce site moet, verplicht, over veiligheidscertificaten beschikken. De functie van deze protocollen is de veiligheid van de consumenten te waarborgen door te voorkomen dat hun gegevens worden gestolen en dat met deze gegevens pogingen worden ondernomen om valse aankopen te doen.

Een manier om te controleren of een winkel jouw gegevens beschermt, is door de aanwezigheid van een slotje en HTTPS die voor het adres van de site staan. De aanwezigheid van beide wijst erop dat de site veilig is.

Een andere manier is om na te gaan of de winkel een veiligheidszegel heeft. Deze zegels staan onderaan op de webshops garanderen de consument dat de winkel beschermd is en een kwaliteitsdienst aanbiedt. Om te bevestigen of het veiligheidszegel waar is, klikt je erop. Als je wordt doorverwezen naar de site van het bedrijf dat de controle uitvoert, dan is het zegel waar en is de online winkel betrouwbaar.

Zoek naar basisinformatie over de webshop

Elke online winkel moet verplicht een aantal basisgegevens op zijn website vermelden. Deze informatie is:

  • Telefoon;
  • Adres;
  • E-mail voor contact of pagina met een contactformulier.

Zoek deze informatie in de winkel, als je het niet verdacht vindt. Controleer naast deze gegevens of de winkel een “Over ons”-pagina heeft, die iets vertelt over de geschiedenis en het bedrijf in het algemeen. Het is ook raadzaam de pagina’s te raadplegen met het beleid inzake ruilen en retourneren en de meest gestelde vragen van consumenten.

Wij denken dat je er met deze tips in zult slagen goed te selecteren waar je jouw inkopen kunt doen en uit te vinden of een online winkel betrouwbaar is of niet, maar als je nog twijfelt, geef dan de voorkeur aan reeds bekende winkels.