Een eigen webshop beginnen? Zo doe je dat

Je wilt je eigen webshop beginnen? Met de beschikbare software-gereedschappen kan je binnen korte tijd online zijn. Je dient echter aan strenge regelgeving te voldoen. In dit artikel komen diverse aspecten van het eigen webshop beginnen aan de orde.

Marktonderzoek webshop

Doorgaans is er de nodige concurrentie. Waarom denk je dat jouw webwinkel een succes gaat worden? Welke producten ga je aanbieden? Hoe uniek zijn die? Welk type klanten heb je ermee op het oog? Hoeveel eenheden kan je afzetten? Is dat laatste seizoensgebonden? Welke marge kan je realiseren? Dit zijn vragen die onder meer een antwoord behoeven, voordat je gaat beginnen.

Ondernemingsplan

Het schrijven van een ondernemingsplan dwingt je om je gedachten te ordenen. Je maakt dat ook voor het zoeken van financiering. De resultaten van het eerdergenoemde marktonderzoek komen erin te staan, maar ook operationele zaken, de marketing en de financiële aspecten. Het ondernemingsplan is dit geval het script dat je wilt gaan volgen voor het opzetten van je webwinkel, met alle randvoorwaarden.

Bedrijfsnaam en logo

Het kiezen van een goede bedrijfsnaam is heel belangrijk. Die naam dient al een indicatie te zijn voor wat je bedrijf te bieden heeft. De naam van je webwinkel hoeft niet per se identiek aan de bedrijfsnaam te zijn. Maar om verwarring bij klanten te voorkomen, heeft dat wel de voorkeur. Ook voor het logo is het wenselijk dat dat goed bij het soort webwinkel past.

Rechtsvorm

Je dient een rechtsvorm voor je bedrijf te kiezen. Vaak gekozen vormen zijn eenmanszaak, besloten vennootschap of vennootschap onder firma. Belangrijke punten bij de keuze van de rechtsvorm zijn onder meer welk risico je draagt bij faillissement, de aantrekking van financiering, het aantal oprichters en fiscale aspecten.

Webshop inschrijving KvK

Je bedrijf dient bij de KvK te worden geregistreerd. Je bedrijfsnaam mag niet te veel lijken op een al bestaande naam. De KvK licht de Belastingdienst in. Na de inschrijving ontvang je binnen 14 dagen daarvan een schrijven over de betaling van btw. Het kan zijn dat je gebruik kan maken van de Kleineondernemersregeling (KOR). Dan hoef je aan je klanten geen btw in rekening te brengen, maar je kunt ook geen btw terugvragen.

Creatie van een webshop

We noemden al in de inleiding dat er software-gereedschappen bestaan, waarmee je tamelijk snel een webwinkel kunt opzetten. Bij een webwinkel zijn de toegankelijkheid en de presentatie zeer belangrijk. De klanten dienen goed over de producten te worden geïnformeerd. Maar eerst zullen die je webshop moeten kunnen vinden. De zoekmachines voor het web zijn daarvoor zeer belangrijk. Je webwinkel dient hoog in de zoekresultaten te komen.

Aflevering en betaling

Vanwege de concurrentie is het vaak nodig om snel te kunnen leveren. Je dient de aflevering van bestellingen bij klanten goed te regelen. Het moet voor ze duidelijk zijn hoe kan worden betaald en wat de voorwaarden zijn.