dropshipping

De voor en nadelen van dropshipping

Dropshipping is een manier om via het internet te verkopen en werkt als volgt: een online winkel kondigt een product aan, doet de verkoop via zijn website, koopt vervolgens in bij een leverancier (nationaal of internationaal) en deze doet de verzending naar de koper.

Het is een manier om online te verkopen zonder voorraad, omdat de verkoper, naast andere details, een leverancier in of buiten het land moet vinden om de aankoop te doen. Om van dropshipping op lange termijn een winstgevende onderneming te maken, is het juist vanwege deze verkooplogistiek een uitdaging.

Enerzijds bespaart je op processen, voorraadopslagkosten, aan de andere kant is er de uitdaging van het naleven van termijnen. belastingen en retourbeleid die de winstmarge beïnvloeden. Begrijpen wat dropshipping is, is gemakkelijk, maar het in de praktijk brengen vergt veel verantwoordelijkheid, want er zijn veel juridische details om een bedrijf in dit model te handhaven.

Dropshipping: voordelen en nadelen
Nu je weet hoe dropshipping werkt, laten we het hebben over de voor- en nadelen van het proces. We hebben ze in twee lijsten onderverdeeld, zodat je elk detail van dit verkoopsmodel kunt analyseren.

Voordelen van Dropshipping

Lage kosten met dropshipping

Het eerste punt over dropshipping, is de lage initiële kosten om te beginnen met de exploitatie van dit model. De belangrijkste investeringen gaan naar de bouw van de site op een kwaliteits server. Met een ontwerp voor een goede weergave en beschrijving van de producten en een beveiligde betalingsgateway.

Een ander detail dat bespaart op de kosten van de instandhouding van het bedrijf zijn de logistieke kosten, aangezien de facturering en de verzending ook door de leverancier worden gedaan.

Geen kosten om voorraad te houden

Naarmate de onderneming groeit en meer verkoopt, stijgen de kosten van voorraadbeheer en opslag. In het geval van dropshipping is het voordeel dat de verkoper werkt zonder voorraad op te slaan. De virtuele winkel werkt als een bemiddelaar tussen de klant en de leverancier. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kiezen van deze bedrijven.

Product verscheidenheid

Een ander voordeel van verkopen met dropshipping is de mogelijkheid om te werken met een grotere verscheidenheid aan producten. Jouw winkel kan tegelijkertijd werken met huishoudelijke en elektronische producten.

Een manier om deze verscheidenheid in jouw voordeel te gebruiken is het analyseren van de concurrentie in de productcategorieën waarin je geïnteresseerd bent. De gehanteerde prijzen, de aangeboden voorwaarden, enz. om betere voorwaarden aan te bieden en je te onderscheiden.

Nadelen van dropshipping

Lage winstmarge met dropshipping

Wanneer het onderwerp dropshipping is, is de winstmarge een punt dat opvalt in de analyse. Veel mensen adverteren met hoge winstgevendheid, maar zoals in elk verkoopmodel zijn er uitgaven, kosten en belastingen voor het bestaan van een onderneming.

Naast de gerechtskosten rekent de leverancier ook een percentage aan voor zijn dienstverlening. Een andere kostenpost is de investering in advertenties om bijvoorbeeld verkeer te genereren. Daarom is het belangrijk voorzichtig te zijn om te investeren en een echt levensvatbaar bedrijf te krijgen.

Langere leveringstermijn en andere leveringsproblemen

De meeste dropshipping bedrijven werken met internationale leveranciers. Dit betekent dat de aankoop niet snel bij de klant aankomt, bovendien kan hij vertraging oplopen, wat veel klachten van klanten oplevert. Een ander, nog ernstiger nadeel is dat het product de klant nooit bereikt.

De website van de verkoper moet duidelijk maken dat de leverancier van het product internationaal is en dat de leveringstermijn langer is, waarbij het aantal dagen moet worden vermeld.