Depositphotos_416224574_S

Waarom een prentenboek goed is voor je kinderen

Het is algemeen geweten dat voorlezen aan je kinderen goed is voor hun taalvaardigheid. Daar hoef je echter niet mee te wachten tot ze al wat ouder zijn. Nee, zo zijn er veel prentenboeken waarmee je je allerkleinsten al helemaal in de leeswereld kunt dompelen. Maar waarom zijn prentenboeken al zo interessant voor kleine kinderen?

Wat is een prentenboek?

Een prentenboek behoort tot de categorie kinderboeken 2 jaar omdat ze toelaten om peuters op een andere manier de verhalen te leren kennen. Met behulp van illustraties en het voorlezen door de ouders kan het kind evengoed het verhaal ´lezen´. Het boek bestaat dus uit tekst en tekeningen. 

Waaraan moet een prentenboek voldoen

Een goed prentenboek heeft illustraties die het verhaal en de woorden kracht bij zetten. Verder is het ook belangrijk dat de verhalen van prentenboeken je kind iets bijbrengt. Niet alleen qua het opbouwen van woordenschat, maar ook inzicht in belangrijke thema´s. Dit kan gaan om emoties, hoe de wereld in elkaar zit, hoe je met bepaalde zaken omgaat of moreel besef. 

Waarom is een prentenboek goed voor je kind? 

Het leert ze kennismaken met verhalen

Verhalen zijn onderdeel van onze cultuur en cruciaal in de opvoeding van je kinderen. Op latere leeftijd kunnen kinderen deze verhalen zelf ontdekken door kinderboeken te lezen, maar ook op jongere leeftijd kunnen ze al kennismaken met sprookjes, legendes en sagen. 
Deze verhalen zijn vaak opvoedkundig, leerrijk of geven hun wijze levenslessen. 

Boekoriëntatie

Door jonge kinderen of peuters kennis te laten maken met prentenboeken, leren ze aan boekoriëntatie doen. Dat betekent dat ze leren hoe een boek werkt. Ze ontdekken dat het boek een voorkant en achterkant heeft en dat ze erin kunnen bladeren. Door ze op jonge leeftijd kennis te laten maken met prentenboeken, zetten ze op latere leeftijd makkelijker de stap om kinderboeken te lezen. Ze leren ook begrijpen wat tekst en een verhaal is. 

Ze leren nieuwe woordenschat

In een prentenboek wordt er vaak geschreven in geschreven taal. Er worden dus andere woorden gebruikt dan in spreektaal. Net door de toevoeging van illustraties worden er ook meer beeldende uitdrukkingen gebruikt. Op deze manier leren kinderen nieuwe woorden. Herhaling is hierbij het sleutelwoord. Niet alleen worden bepaalde woorden in deze boeken vaak herhaald, maar het is ook belangrijk om hetzelfde boek meermaals voor te lezen.

Goed voor hun sociaal emotionele ontwikkeling

De verhalen in prentenboeken zijn divers. Ze laten kinderen kennismaken met diverse thema´s en zaken. Denk maar aan een kind die verdwaalt, een beer zonder vriendjes of dieren die bang zijn in het donker. Ook fantasiefiguren zoals heksen en draken maken hun entree in de verhalen. Door deze thema´s kunnen kinderen ook zelf leren omgaan hun emoties en gevoelens.